+1
Stop kręceniu liczników - petycja AŚ - może warto podpisać?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Agamek12Tak sobie z drugiej strony myślę: jeśli dane o przebiegu będą jawne, to auta, które będą miały wpisany przebieg kilkuset tysięcy, w Polsce staną się niesprzedawalne.KacperOpel Combo C 1,6 8v
O2 Combi 2.0 FSI
Komentarz
-
-
Podpisane, mam niestety złe wspomnienia brak kupił pierwsze bmw przebieg 180k pojeździł i ktoś mu jakoś sprawdził bo podobno można a tam 360k, trochę to naciąganie klienta.
Z drugiej strony mój znajomy sprzedawał w tym roku Octe od zakupu miała 3lata i8mc na liczniku ponad 300k km wszystkie przeglądy wymiany naprawy w ASO na oryginałach i pełna książka, nie chciała się sprzedać, licznik skręcił książkę schował i poszła od razu.
To jest mentalność nasz klienta każdy chce kupić rocznik 2000 z przebiegiem 1000km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez granacika co ma być?
Przecież silnik nie jest jedyną zużywającą się częścią w aucie, to dlaczego miało by się z jego powodu zaniżać wskazanie licznika, który pokazuje realne zużycie, całego pojazdu.KacperOpel Combo C 1,6 8v
O2 Combi 2.0 FSI
Komentarz
-
-
Jak znam życie to za flaszke diagnosta wpisze przebieg jaki będę chciał :diabelski_usmiech
Poza tym co ze sprowadzanymi autami,wiadomo że handlarz cofnie licznik przed sprzedażą.
Dla mnie pomysł bez sensu z tą petycją. Dopóki ciemny naród nie zejdzie na ziemię i przestanie wierzyć w 10-letnie auta(szczególnie diesle) z przebiegiem 130-170tys,dopóty handlarze będą cofać liczniki.
Niestety w PL auto które ma "2" z przodu na blacie ciężko jest sprzedać,bo "Panie,ale to ma już ponad 200tys,to ruina już pewnie"
Więc sprzedawca szybciutko robi przebieg ok 170tys i jest cacy :twisted:
Komentarz
-
-
Podpisane !!
Zamieszczone przez MiroTDIJak znam życie to za flaszke diagnosta wpisze przebieg jaki będę chciał
Poza tym co ze sprowadzanymi autami,wiadomo że handlarz cofnie licznik przed sprzedażą.
Zamieszczone przez MiroTDINiestety w PL auto które ma "2" z przodu na blacie ciężko jest sprzedać,bo "Panie,ale to ma już ponad 200tys,to ruina już pewnie"
Więc sprzedawca szybciutko robi przebieg ok 170tys i jest cacyTak jest przynajmniej uczciwie.
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Moim zdaniem nie tędy droga, naród zbyt pomysłowy :wink:
Jeżeli już, to raczej obstawał bym za propozycją UE, w której proponowali aby producenci w takim stopniu zabezpieczyli wskazania aby nie poddawały się korekcie. Są marki w których jest to stosunkowo trudne (Mercedes, BMW - zapis w kilku miejscach), toretycznie producenci też powinni mieć w tym interes ...Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiszczuZamieszczone przez phrixproducenci też powinni mieć w tym interes ...
Ja przynajmniej tak zrobię.
Edit - też wolę sprawdzone 200, a nawet 300k niż strucla z "ledwie" 100.
Komentarz
-
-
niby jaki oni będą mieli w tym interes?Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
gdyby nagle za cofanie licznika wprowadzili kare śmierci i nikt by wskazań nie korygował to nagle na naszych drogach pojawiłby się samochody z przelotami 300-500tyś km...i to nawet 3letnie egzemplarze...jedyne co się zmieni to świadomość kupującego nic poza tym...bo na samochód nowszy czy z mniejszym przebiegiem nie będzie go i tak stać...
co do samej petycji...moim zdaniem troszeczkę poprawi to sytuację ale....co to za problem co roku robić korektę licznika? Dla chcącego nic trudnego...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kminkco do samej petycji...moim zdaniem troszeczkę poprawi to sytuację ale....co to za problem co roku robić korektę licznika? Dla chcącego nic trudnego...
natomiast co do tego się nie zgodzę:
gdyby nagle za cofanie licznika wprowadzili kare śmierci i nikt by wskazań nie korygował to nagle na naszych drogach pojawiłby się samochody z przelotami 300-500tyś km...i to nawet 3letnie egzemplarze...jedyne co się zmieni to świadomość kupującego nic poza tym...bo na samochód nowszy czy z mniejszym przebiegiem nie będzie go i tak stać...
ponieważ wielu mocno zastanowiłoby się przed kupnem takiego auta, w efekcie więcej nowych i znanego pochodzenia aut jeździłoby na ulicach.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zorr, niestety ludziom pieniędzy w portfelach nie przybędzie...dlatego śmiem wątpić w nagły wzrost sprzedaży nowych samochodów...Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kminkZorr, niestety ludziom pieniędzy w portfelach nie przybędzie...dlatego śmiem wątpić w nagły wzrost sprzedaży nowych samochodów...
dla zobrazowania
Tak powinno być:
1. Stare auto luksusowej marki z przebiegiem 500tys wypadkowe będzie warte dajmy na to 4000zł
2. Stare auto luksusowej marki z faktycznym przebiegiem 150tys bez wypadkowe pewnie będzie warte 15000zł
3. Paru letnie auto taniej marki z przebiegiem 50tys bezwypadkowe też pewnie warte będzie z 15 000zł.
W takim układzie każdy według własnego budżetu i widzimisię ma dość jawny wybór i kupi jak mu tam pasuje.
W rzeczywistości auto numer 1 zamienia się magicznie w numer 2 przy czym jest trochę tańsze tj. powiedzmy 13 000zł i pewnie to auto zostanie kupione. W efekcie traci na tym uczciwy sprzedawca auta numer 2, bo albo nie sprzeda albo będzie musiał obniżyć cenę. No i traci na tym nabywca który został naciągnięty na ładne parę tysięcy.
Podobnie jest w każdym przedziale cenowym przy czym przy wyższych cenach dochodzi wybór nowego auta na które wg mnie część osób by się zdecydowała.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz